3 sept. 2008

Ultima zi

E vorba de ultima zi de transferuri de jucatori, mai precis 1 septembrie. Multe mutari interesante, cateva reusind totusi sa capteze atentia in mod clar, fiind primadonele zilei si, de ce nu, ale intregii perioade.

Intotdeauna asteptam ultima zi. Stiam ca multi asteapta pana atunci sa isi faca mutarile decisive. Atunci au loc marile negocieri, dar si mai marile schimbari de situatie. Ajungi seara linistit de la serviciu, dai drumul la tv sa vezi stirile sportive si iti apare acolo prima stire, cum ca echipa X a dat lovitura, platind o suma imensa de bani pentru serviciile marelui jucator Y. Iar tu stai mirat gandidu-te ca nu te asteptai la asta, insa incercand sa te impaci cu ideea ca o sa il vezi de acum incolo pe Y aparand culorile altei echipe.

Ziua de 1 septembrie a fost una cu adevarat speciala. Acest specific i-a fost dat de saga creata in special in jurul unui nume: Berbatov. Vecinul nostru Dimitar, de peste Dunare, atacantul numarul 1 de la Tottenham. Numele lui fusese pe buzele tuturor inca inainte de a incepe perioada de transferuri, fiind dat ca sigur ba la Man United, ba la Real Madrid, ba la orice alta echipa ce mai dispunea de resurse financiare mai insemnate. Sincer vorbind, Berbatov isi merita statutul, la ce evolutii avusese in ultima editie de Premier League. Ei bine, timpul a trecut, s-a facut 1 septembrie, iar Berbatov era inca la Tottenham. Totusi, toata lumea stia ca nu o sa ramana tot la Spurs pana la sfarsitul zilei.

Cei de la Eurosport au pe site-ul lor un fel de bazar al zvonurilor de transferuri, numit Early Doors. Foarte amuzant a fost modul in care ei au surprins intreaga zi a lui Berbatov, cu decolarea spre Manchester, cu diversele discutii purtate cu oficialii de la United, cu noii proprietari de la City care aparent facusera o oferta si mai mare, doar-doar o sa poata sa il fure celor de la United (http://uk.eurosport.yahoo.com/football/early-doors/article/33480/). Mai mult, la cate speculatii si scenarii aparusera, cei de la Eurosport se pusesera pe glume, scriind ca n-ar fi de mirare ca pe fir sa intervina si FC United, al treilea si singurul club din Manchester care nu fusese mentionat pana atunci ca posibila destinatie a atacantului bulgar. Pana la urma, putin dupa miezul noptii, anuntul oficial a fost facut, Berbatov pozand mandru cu tricoul rosu al celor de la United, dupa ce acestia platisera aproape 40 de milioane de euro pe el.

Totusi, pana la urma, nu aceasta a fost marea lovitura a zilei. Ironia sortii, tocmai rivalii de la Manchester City au reusit marea performanta: achizitionarea lui Robinho, de la Real Madrid, pentru 42 de milioane de euro. Ce inseamna asta? Inseamna cel mai mare transfer al verii, inseamna un mare bobarnac dat peste nas lui Abramovici si celor de la Chelsea (pe magazinul lor online aparuse chiar oferta pentru cumparare de tricoul al londonezilor cu numele brazilianului inscriptionat pe spate), insa, poate mai important, inseamna primul gest de putere din partea noilor patroni arabi ai celor de la City. Declaratia lor simpla, din dimineata zilei de 1 septembrie, cand au semnat memorandumul de preluare a clubului: "Vrem sa cream aici cel mai mare club din lume, mai mare decat Manchester United si Real Madrid la un loc". Ce e poate putin infricosator e ca s-ar putea sa aiba dreptate. Daca in mai putin de o zi dupa preluarea clubului au reusit sa il convinga pe Robinho sa semneze cu ei, oare de ce ar fi fost in stare daca ar fi avut 3 zile la dispozitie? Nici nu ma mai gandesc la ce jucatori ar fi transferat daca ar fi avut o saptamana. Asteptam cu curiozitate urmatoarea perioada de transferuri, in ianuarie 2008.

Robinho, Berbatov, insa acestia nu sunt toate numele mari care si-au schimbat domiciliul in ultima zi de transferuri. Alte miscari interesante au facut si Quaresma la Inter, Fellaini la Everton, Riera la Liverpool si Di Natale la West Ham. Insa nici unul din acestia nu a captat atentia cum au facut-o cei doi atacanti, proaspat rezidenti in Manchester.

Niciun comentariu: