15 sept. 2008

Doua ipostaze diferite

Ma uitam sambata la Liverpool – Manchester United. Meci frumos, chiar daca nu a debordat prin faze de poarta sau executii tehnice de mare rafinament. Am remarcat o comparatie facuta la un moment dat de comentatori, Emil Gradinescu si Ioan Viorel, care suna cam asa: “Duelul de azi dintre Liverpool si Manchester United poate sa fie sintetizat foarte bine printr-o comparatie intre Dirk Kuyt si Dimitar Berbatov.” Foarte mare dreptate au avut cei doi, desfasurarea jocului si modul de organizare al celor doua echipe stand drept marturie.

Te uiti la un Dirk Kuyt si vezi un jucator foarte activ si agil, bataios, care se pozitioneaza foarte bine pe teren, un jucator care de multe imprima ritmul atacului lui Liverpool, chiar daca nu e el cel care culege meritele in final. Totodata, il si vezi gresind cate o preluare (ii vine mingea la picior, insa pana termina el preluarea, mingea a mai facut inca vreo 15 metri buni), dar si ratand uneori din cele mai clare pozitii. Liverpool la fel: da impresia unei echipe organizate pana la cel mai mic detaliu de maestrul Benitez (sau, mai degraba, as spune ca este intr-adevar un etalon de organizare al jocului), fiecare jucator stiind foarte bine ce are de facut si nefacand rabat de la efort in nici un meci, aratand o mare dorinta de reusita. In acelasi timp, cu toata organizarea de care da dovada, nu a reusit sa castige pana acum nici un meci la mai mult de un gol, in orice competitie in care a jucat.

Dimitar Berbatov e un alt tip de jucator. E mai mult tipul de vedeta de cinema, care atrage priviri si care cauta sa fie privita de toata lumea, In acelasi timp, si-a castigat locul in topuri prin munca si prin mult talent care a fost pus in exploatat exact asa cum ar fi trebuit exploatat. Pare uneori delasator, lenes, poate chiar fara prea multa dorinta de a iesi in evidenta, facandu-I pe altii sa se intrebe ce cauta pe teren, insa in secunda urmatoare, cum a ajuns mingea la piciorul lui, reuseste o pivotare la care fundasul advers nici nu se gandea si ajunge sa il execute pe portar cu un sut viclean. Asa a parut si Man Utd sambata: nu s-a intrebuintat prea mult, a dat uneori senzatia ba ca nu vrea mai mult, ba ca nu poate mai mult, insa a si aratat in cateva ocazii de ce este, pe merit, detinatoarea Ligii Campionilor. Parca a fost un joc, in care de data asta cei de la United nu au avut jucariile sau partenerii de joaca cei mai potriviti pentru ce ar fi vrut.

Meciul s-a terminat cu 2-1 pentru Cormorani, fiind prima victorie a lui Liverpool in fata vecinilor de la est dupa 4 ani. Kuyt i-a aratat lui Berbatov ca munca sustinuta e mai pretioasa decat acea sclipire de geniu. De data aceasta.

Niciun comentariu: