26 sept. 2008

UEFA Europa League


Da. Schimbarea e aici. A venit timpul...

Cupa UEFA se schimba. A spus Platini ca n-o sa mai fie cum era inainte, ca vrea sa dea mai multa importanta echipelor din tarile cu un fotbal care nu invarte banii ca in Premier League sau Serie A, ca vrea sa ii redea spiritul (sa zicem) boem de alta data. Si se pare ca intr-adevar asa va fi.

S-a anuntat astazi oficial ca din sezonul 2009-10 a doua competitie europeana intercluburi va purta numele de UEFA Europa League. Un nume mai frumos decat fratele lui mai sec si mai putin rasunator "UEFA Cup" (sau, pe romaneste, Cupa UEFA), insa destul de apropiat ca si etimologie de denumirea pe care o are competitia omoloaga din America de Sud, Copa Sudamericana. 48 de echipe, faza a grupelor urmata apoi de sistem eliminatoriu, mai multe sanse pentru echipe din Slovacia sau Finlanda, de exemplu, de a ajunge sa isi reprezinte tarile de origine sub lumina reflectoarelor competitiei europene.

Cum orice scop nobil ascunde, de multe ori, si ceva interese in spatele lui, schimbarea la fata a Cupei UEFA aduce cu sine si (mai multe) schimbari la nivel de marketing, urmarindu-se transformarea competitiei intr-o masina de bani similara cu UEFA Champions League. Ce se va intampla, ca sa mentionez detaliile mai importante: va exista un sponsor principal, care va patrona competitia, va aparea o minge personalizata, ca in UCL (Adidas, desigur), drepturile de televiziune vor fi negociate la fel ca in cazul competitiei-vedeta organizate de UEFA, plus un nou brand care sa devina la fel de stralucitor ca si mingea instelata a Ligii Campionilor.

Ramane sa vedem in sezoanele urmatoare cat de mult vor conta aceste schimbari si cat va reusi spiritul acela al fotbalului frumos, pur, sa conteze in fata intereselor financiare tot mai mari care vor aparea odata cu schimbarile formatului.

Niciun comentariu: