1 nov. 2008

Ziua fostilor gradati: militar sau militian?

Masinaria tragerii la sorti pentru stabilirea calendarelor competitionale a reusit sa ne ofere o situatie intalnita foarte rar pana acum in istoria fotbalistica a fostului spatiu comunist european: 3 meciuri intre foste echipe ale ministerelor de interne sau al apararii, care sa se dispute in aceeasi zi.

Moscova: TSKA vs. Spartak. Armata vs. Politia sovietica, mai nou rusa. Derby vechi, cu prima intalnire dintre cele doua disputandu-se in 1936, confruntarea dintre cele doua a fost inca de la inceputurile ei una care a monopolizat toata atentia Moscovei si a rusilor din intreaga Uniune Sovietica. Perioadele de dominare, atat in derby, cat si in campionat, au alternat, inclinand totusi mai mult spre alb-rosii de la Spartak. Chiar si asa, ultima intalnire dintre cele doua s-a terminat cu un 5-1 fara alte comentarii, pentru TSKA, mentinand trendul de superioritate ros-albastra din ultima perioada. Sa vedem daca Spartak va ramane si mai departe doar cu gloria anilor trecuti sau va reusi sa ia din nou fata rivalilor moscoviti.

Sofia: Levski vs. TSKA. Aceeasi poveste ca si in cazul derbyului rus, doar ca se disputa mai in sudul Europei, in capitala Bulgariei. Aparut prima data in 1948, este fara indoiala cel mai important meci al vecinilor nostri, precum si meciul care naste si cele mai mari tensiuni in fotbalul bulgaresc de fiecare data cand se apropie data disputarii lui. Levski detine un mare avans in privinta confruntarilor directe dintre cele doua, aspect compensat printr-un numar mai mare de titluri castigat de "militarii" sofioti. Ultimele intalniri dintre cele doua echipe au fost insa foarte echilibrate, de nu mai putin de 8 meciuri nemaimarcandu-se de mai mult de 2 ori pe meci. Astazi, TSKA e lider in campionat, iar Levski are nevoie de victorie pentru a ii putea sta aproape rivalei sale. Trebuie sa ne asteptam la aceeasi confruntare apriga ca si pana acum.

Bucuresti: Dinamo vs. Steaua, sau "eternul derby", cum este denumit de lumea fotbalului romanesc. Si dinamovistii, si stelistii spun ca e singurul meci care conteaza, ba chiar mai mult uneori nu se sfiesc sa spuna ca ii intereseaza in principal victoria din derby, mai degraba decat vreo alta performanta in campionat sau o alta competitie. Meciurile dintre cele doua mari echipe bucurestene au nascut multe confruntari, atat pe teren cat si in afara terenului, conducatorii cluburilor sau, in multe cazuri, suporterii tinand prim-planul, si facand-o cu lucruri mai putin laudabile. In meciul de azi, Dinamo o priveste pe Steaua de pe primul loc in clasament, chiar daca a reusit sa faca asta fara sa etaleze un joc deloc stralucit, in timp ce ros-albastrii vin dupa o proaspata schimbare de antrenor, care ar trebui sa aduca si acea schimbare in atitudinea jucatorilor, necesara in Ghencea pentru a putea indeplini asteptarile celorlalti de la ei.

Astept sa vad cum se vor termina cele 3 meciuri de astazi si cine va culege onorurile. Pana atunci, pe loc repaos.

Niciun comentariu: