27 oct. 2008

Impresii de weekend

Tocmai s-a terminat un weekend cu destul de multe evenimente interesante, multe goluri in meciurile de fotbal, inclestare si daruire, insa si cateva momente care nu puteau sa nu retina atentia.

Dupa modelul american cu "10 things that [blablabla]", m-am gandit ca ar fi interesant sa fac si eu un top al unor momente cheie din weekendul sportiv trecut. Pozitiile din clasament sunt intr-o ordine oarecum cronologica, fara pretentii de a fi fost vreo situatie mai intensa sau mai atractiva decat cealalta.

Weekendul a inceput frumos, cu un meci foarte frumos de privit, Everton - Manchester United. Jucat pe o ploaie deasa, cum nu mai vazusem de mult in vreun meci de Premier League. 1-1 a fost scorul final, insa a fost un adevarat spectacol in 2 acte: o prima repriza cu diavolii rosii desenand un joc de pase foarte spectaculos, iar apoi o a doua repriza cu gazdele de pe Goodison Park ducand jocul pana la limita agresivitatii, stiind ca doar astfel ar fi putut intoarce jocul.

A urmat apoi uluirea mea din tenis cand vedeam evolutia scorului de la meciul pe care Victor Hanescu il juca in semifinale la St. Petersburg. Pierduse primul set si imi facusem sperante ca va putea reveni in al doilea. Fals... Cu un sec 0-6 in fata unui kazah al carui nume nu il va retine istoria tenisului nu mai are sens sa mai adaugi altceva.

Momentul al treilea a fost golul de 3-2 marcat de Tim Borowski in Bayern - Wolfsburg. Ce meci si ce revenire a bavarezilor... Era 2-0 pentru Wolfsburg dupa ceva mai mult de o jumatate de ora. Insa, odata iesiti de la cabine, munchenezii nu le-au mai dat nici o sansa oaspetilor, Borowski aratand care echipa e mai puternica printr-un sut sec de la marginea careului de 6 metri, din demi vole, pe jos, la coltul lung, fara reactie din partea lui Benaglio, portarul advers.

Cel de-al patrulea moment: reusita cu numarul 3 a lui Eto'o din Barcelona - Malaga. Faza definitorie pentru Barcelona de azi: Messi se decide sa patrunda in careu, cu mingea la picior, printre jaloanele, pardon fundasii adversi. Reuseste prin metode de el stiute sa paseze in fata portii, de unde Eto'o, plasat nu foarte fericit in acea faza, are clipa de inspiratie si impinge mingea cu calcaiul in poarta care astepta de mult o asa reusita. 5-0 a fost pana la final. Barca e pe cai mari in ultima perioada.

Momentul 5 apartine in totalitate unei echipe revelatie: Hoffenheim. Da, liderii actuali in Bundesliga. Lideri provenind dintr-un orasel mai mic decat stadionul din Manheim pe care joaca in momentul de fata. Insa au reusit sa bata cu 3-0 pe Hamburg, fara a le lasa hanseatilor nici o sansa de a isi spune si ei parerea pe teren. Avem aici un adevarat good case practice. Cine stie ce se intampla pana la finalul campionatului, ca poate o sa vorbim chiar de un best case practice.

Urmeaza probabil cel mai spectaculos meci al weekendului: Villarreal - Atletico Madrid 4-4. Momentul de tinut minte: golul lui Giuseppe Rossi din minutul 66, italianul crosetand efectiv prin apararea madrilena, culminand cu a-l lasa deoparte inclusiv pe portar - o excelenta reusita persoanala. Cu un prim gol dupa nici un minut de joc, cu 2-0 pentru Atletico pana la pauza Forlan marcand pe terenul unde a jucat atatia ani, urmate apoi de 4 goluri ale "submarinului" in 20 de minute, culminand cu alte doua goluri ros-albe in ultimele 8 minute de joc. Un meci de pus in rama pentru iubitorii de spectacol. Foarte tare a fost reactia comentatorilor americani de pe GolTV: "e incredibil cum o echipa de Champions League ca Atletico poate sa cedeze atat de usor un avantaj de 2 goluri... incredibil...", urmand ca apoi, dupa golul 8 al meciului, sa spuna din nou: "intr-adevar, am avut dreptate mai devreme. E incredibil modul in care poti arunca la gunoi cu avansul tau de 2 goluri, pierzand tot ce ai muncit mai devreme in doar cateva minute".

Nu trebuie uitate si cele 1709 zile (sau cel putin asa au numarat cei de la goal.com) de invincibilitate pe teren propriu ale celor de la Chelsea, perioada terminata dupa ultimul meci din Premier League, contra lui Liverpool. Sa vina la final de sezon primul titlu dupa 18 ani pentru cormorani? Decamdata sunt pe primul loc si au in vizor aceeasi pozitie si dupa 38 de etape.

Un weekend frumos, pana una alta. Va (mai) urma (oare?)...

Niciun comentariu: