23 apr. 2009

4 (patru)

Nu cred ca a mai fost vreodata de cand a aparut Premier League cazul vreunei echipe care sa reuseasca sa marcheze in acelasi sezon, ba chiar mai mult - in decurs de o singura luna, cate 4 goluri si lui Manchester United, si lui Chelsea, si lui Arsenal.

Marti, 21 aprilie, Liverpool si Arsenal au oferit un meci fabulos, cu nimic mai prejos decat cel disputat cu exact o saptamana inainte, cand cormoranii au facu o vizita celor de la Chelsea. 4-4 o data, 4-4 de doua ori, cu o atitudine demna de dat exemplu in orice situatie in care e nevoie tocmai de acel plus de avant si de motivatie care sa permita atingerea unui tel maret, sau chiar, de ce nu, bun pentru profesori cand vor sa le arate elevilor lor ca se poate, indiferent de adversar sau de conditii. Cele doua partide sunt intr-adevar doua piese de valoare demne de pus in vitrina si apoi, constant, sterse de praf si admirate din nou, peste ani si ani. Si daca mai adaugam si cele 4 goluri marcate de Liverpool in meciul jucat pe Old Trafford avem, as putea spune, "a magic treble" (vorba englezilor), o trilogie a spectacolului fotbalistic regizata si produsa de baietii din Merseyside.

Dar... Exista si un "dar" in povestea asta. Iar lucrul asta este valabil pentru cele mai recente meciuri din cele 3 de mai sus. Intr-adevar, cei de la Liverpool au marcat cate 4 goluri, facandu-i pe suporterii lor sa treaca de la agonie la extaz si invers, insa in acelasi timp au si primit 4. Si asta in conditiile in care ei erau cunoscuti pentru impermeabilitatea sistemului cu care veneau la fiecare meci (in prima parte a sezonului nu era meci in care Liverpool sa castige la mai mult de un gol diferenta, asta in conditiile in care nu primea niciodata mai mult de un gol pe partida). Rafa Benitez reusise sa faca o masinarie care avea ca principala misiune neutralizarea adversarului, insa acest lucru printr-un joc de pase desfasurat la fel ca o panza de paianjen pe gazon, fie ca era Anfield sau alt stadion, printr-o atitudine pozitiva si o pozitie psihologica care se vroia a fi superioara adversarilor (de asta si gesturile uneori catalogate drept "arogante" ale lui Benitez). Insa cand a fost nevoie ca Liverpool sa iasa din cadenta impusa si sa atace, tocmai pentru a putea marca mai multe goluri, avand nevoie de acest lucru, lucrurile nu au mai mers la fel, ba chiar si Mascherano, care e considerat un simbol al mijlocasului defensiv eminamente distructiv, ajunsese sa ia parte activ la faza de constructie si la fazele de atac, uneori si din pozitii de extrema, fiind purtat astfel de faza.

Si uite cum, marcand cate 4 goluri, cei de la Liverpool au si primit 4, atat de la Chelsea cat si de la Arsenal. Insa fara doar si poate au oferit niste spectacole care nu vor putea fi uitate prea usor de catre cei care au avut onoarea sa le fie spectatori.

Niciun comentariu: